فهرست مطالب

پیشرفت های حسابداری - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 80، بهار و تابستان 1400)

مجله پیشرفت های حسابداری
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 80، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هاشم کاویانی فرد، شکرالله خواجوی*، فریبرز عوض زاده فتح صفحه 1

    شواهد تجربی نشان می دهد شرکت ها در تلاش اند مالیات بر درآمد خود را کاهش داده یا به تعویق بیندازند. در این پژوهش سیاست جسورانه مالیاتی به عنوان ابزار کاهش مالیات بررسی می شود. پژوهش حاضر درصدد فراهم آوردن شواهد تجربی در خصوص مقایسه عملکرد روش های خطی مانند روش های مبتنی بر همبستگی و ریلیف با سایر مدل های قبل از کاهش متغیرها در پیش بینی معیارهای سیاست جسورانه مالیاتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. هم چنین سودمندی روش های مبتنی بر همبستگی و ریلیف برای انتخاب متغیرهای پیش بین بهینه، بررسی و مقایسه شد. به این منظور داده‏های مربوط به 108 شرکت برای دوره زمانی بین سال های 1389 تا 1397 با استفاده از روش داده های تابلویی، بررسی و آزمون شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین برآورد کلیه متغیرهای پژوهش و بهره گیری از روش های کاهش متغیر تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که سودمندی روش ریلیف در مدل سازی عوامل موثر بر سیاست جسورانه مالیاتی بیشتر از روش همبستگی است. علاوه بر این نتایج نشان دادند که عدم اطمینان متغیرهای کلان اقتصادی تاثیر مثبت و معنادار و عوامل کیفیت حسابرسی، رقابت بازار محصول، و ویژگی های مدیران عامل تاثیر منفی و معناداری بر سیاست جسورانه مالیاتی دارند.

    کلیدواژگان: سیاست جسورانه مالیاتی، روش های کاهش متغیر، همبستگی، ریلیف
  • فائزه پسندیده فرد، سحر سپاسی*، حسین اعتمادی صفحه 2

    افزایش شمار و تنوع تقلب و اشتباه در سیستم گزارشگری مالی، تهدیدی بر کیفیت این سیستم است. وظیفه حرفه حسابداری تهیه و ارایه اطلاعات و گزارش‏های مالی برای استفاده‏کنندگان است. حضور تقلب به عنوان عاملی بحران‏زا در عرصه مالی، تهدیدی جدی برای اعتماد عمومی به اطلاعات مالی و فرآیند گزارشگری مالی محسوب می‏شود و هزینه‏ها و پی‏آمدهای سنگینی برای گروه‏های مختلف به دنبال دارد. هدف این پژوهش، بررسی و شناسایی عوامل موثر بر خطاهای گزارشگری مالی (تقلب و اشتباه) و همچنین ارایه الگویی برای آن می‏باشد. بنابراین سوالات پژوهش به این صورت مطرح می گردد: چه عواملی بر خطاهای گزارشگری مالی تاثیرگذار هستند؟ چگونه عوامل شناسایی شده در ارتباط با خطاهای گزارشگری مالی را اولویت بندی کرد؟ چه مدلی برای توضیح عوامل موثر بر خطاهای گزارشگری مالی می توان ارایه کرد؟ در این پژوهش در سال 1398 از طریق مصاحبه با 18 نفر از خبرگان و اشخاص صاحب نظر از جمله اعضای هیات علمی دانشگاه و مدیران سازمان حسابرسی و به‏کارگیری تحلیل آنتروپی شانون به منظور بررسی اطلاعات حاصل از مصاحبه‏ها، عوامل موثر بر وقوع خطاهای گزارشگری مالی انجام شد. همچنین در ادامه کار با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و پس از توزیع 240 پرسش‏نامه‏، تحلیل نهایی از روش معادلات ساختاری انجام شد و مدل نهایی پژوهش طراحی گردید. در این پژوهش با ارایه مدلی برای خطاهای گزارشگری مالی، مولفه‏هایی که بیش‏ترین تاثیر را بر وقوع تقلب و اشتباه در گزارشات مالی دارند، شناسایی شد.

    کلیدواژگان: خطاهای گزارشگری مالی، تقلب، اشتباه، تجدید ارائه
  • غزل سادات صدرایی، فخرالدین محمدرضائی*، رضا غلامی جمکرانی، امید فرجی صفحه 3

    اغلب پژوهش های کمی مرتبط با عوامل موثر بر تعیین حق الزحمه حسابرسی در کشور به نظر می رسد از مشکلات روش شناسی رنج می برند. بدین منظور پژوهش حاضر برای اولین بار از روش ترکیبی مبتنی بر روندهای ترتیبی برای بررسی این موضوع بهره برده است. با تحلیل محتوای پیشینه پژوهش، متغیرهایی موثر بر حق الزحمه حسابرسی شناسایی و براساس آن، مصاحبه نیمه ساختار یافته ای با 15 نفر از شرکا، سرپرستان و مدیران فنی موسسات حسابرسی در سال 1398 اجرا گردید. عوامل موثر بر حق الزحمه از طریق کدگذاری و تحلیل مضمون مصاحبه ها شناسایی و براساس آن پرسشنامه ای طراحی و داده ها در نیمه دوم سال 1398 و نیمه اول سال 1399 گردآوری شدند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که عوامل اثر گذار برتعیین حق الزحمه حسابرسی در ایران را می توان در چهار طبقه کلی شامل عوامل مرتبط با صاحبکار، عوامل مرتبط با کار حسابرسی، عوامل مرتبط با حسابرس و سایر عوامل (ارتباطی و اقتصادی) دسته بندی کرد. به علاوه این پژوهش نشان داد که عوامل موثر بر تعیین حق الزحمه حسابرسی در ایران می تواند در مواردی، متفاوت از عوامل برجسته شده در متون بین المللی باشد (مانند، لابی، حق الزحمه حسابرسی سال قبل و میان دوره ای). به نظر می رسد این مطالعه توانسته باشد برخی از عوامل مهمی که در پژوهش های کیفی و کمی داخلی (مانند، وجود بند شرط در رابطه با وضعیت بیمه و مالیات) مغفول مانده بودند را برجسته کرد.

    کلیدواژگان: مدل حق الزحمه ی حسابرسی، روش ترکیبی، عوامل مرتبط با صاحبکار، عوامل مرتبط با کار حسابرسی، عوامل مرتبط با حسابرس و عوامل ارتباطی
  • محمد پاشائی فشتالی، کیهان آزادی هیر*، محمدرضا وطن پرست صفحه 4

    بررسی های صورت گرفته در سال های اخیر نشان داده است که در بین روش های کشف تقلب، حسابرسی خارجی جایگاه پایینی را به خود اختصاص داده است؛ در نتیجه بررسی اینکه چه عواملی می توانند عملکرد حسابرسان را به منظور کشف تقلب بهبود بخشند، بسیار مهم است. از این رو، هدف این مقاله مطالعه اثر تیپ شخصیتی، تجربه(کنترل رفتاری درک شده)، جنسیت و همچنین نقش میانجی تردید حرفه ای(نگرش نسبت به رفتار) بر توانایی کشف تقلب حسابرسان خارجی بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. داده های پژوهش با کمک پرسش نامه گرد آوری شده است. نمونه آماری شامل 159 نفر از حسابرسان بخش خصوصی و عمومی، روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی و زمان انجام پژوهش 1399می باشد. به منظور تحلیل داده های پژوهش از مدل-یابی معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزیی و نرم افزار پی ال اس استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که تیپ شخصیتی شهودی- منطقی و حسی- منطقی در مقایسه با سایر تیپ های شخصیتی و تجربه می توانند به طور مستقیم و همچنین غیرمستقیم(از طریق متغیر میانجی تردیدحرفه ای)، اثر مثبت بر توانایی کشف تقلب داشته باشند. اما جنسیت، رابطه معنی داری با توانایی کشف تقلب ندارد.

    کلیدواژگان: توانایی کشف تقلب، جنسیت، شاخص تیپ شخصیتی مایرز بریگز، تردید حرفه ای، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • مریم حقیقت شهرستانی، سینا خردیار*، فاضل محمدی نوده صفحه 5

    در واحدهای تجاری که اطلاعات منحصر به فرد بیشتری وجود دارد، شکاف اطلاعاتی بین حسابرس و مدیریت افزایش می یابد که می تواند کیفیت حسابرسی و کیفیت اطلاعات حسابداری را تحت تاثیر قرار دهد. مطابق با تیوری بازی ها حسابرسی داخلی به عنوان یکی از مکانیزم های نظام راهبری از یک طرف می تواند منجر به کاهش تضاد بین حسابرس مستقل و شرکت شود و از طرف دیگر می تواند منجر به بهبود کیفیت گزارشگری مالی گردد. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اثربخشی حسابرسی داخلی و کیفیت گزارشگری مالی بر عدم تقارن اطلاعاتی مدیر و حسابرس شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور نمونه آماری متشکل از 114 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1389 الی 1398 انتخاب گردید. به منظور اندازه گیری عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیر و حسابرس از یک شاخص ترکیبی پنج فاکتوری با عنوان شاخص فاصله از صنعت استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق روش رگرسیون چند متغیره با استفاده از نرم افزار استتا انجام گرفت. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که کیفیت گزارشگری مالی و اثربخشی حسابرسی داخلی منجر به کاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیر و حسابرس می-گردد. همچنین تاثیر کیفیت گزارشگری مالی بر عدم تقارن اطلاعاتی مدیر-حسابرس با وجود حسابرس داخلی اثر بخش تشدید می شود. یافته های پژوهش شواهدی از نقش نظارتی حسابرس داخلی بر فرایند گزارشگری مالی و کاهش عدم تقارن مدیر- حسابرس فراهم می کند.

    کلیدواژگان: اثربخشی حسابرسی داخلی، کیفیت گزارشگری مالی، کیفیت حسابرسی، عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیر و حسابرس
  • مجید هاشمی دهچی، ناصر ایزدی نیا*، امین حاجیان نژاد صفحه 6

    هدف این پژوهش بررسی قابلیت مقایسه صورت های مالی بر ارتباط ارزشی سود با توجه به نقش عدم شفافیت گزارشگری مالی و ضعف کنترل های داخلی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که تعداد 102 شرکت در دوره زمانی 1390 تا 1398 به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده است. همچنین برای آزمون فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیون چند متغیره مبتنی بر داده های ترکیبی استفاده گردید. نتایج حاصل از برآورد مدل پژوهش حاکی از آن است که قابلیت مقایسه صورت های مالی بر ارتباط ارزشی ارزش دفتری و سود هر سهم، تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد زمانی که عدم شفافیت گزارشگری مالی زیاد است، تاثیر قابلیت مقایسه صورت های مالی بر ارتباط ارزشی ارزش دفتری و سود هر سهم کاهش می یابد. علاوه بر این نیز، زمانی که ضعف کنترل های داخلی وجود دارد، قابلیت مقایسه صورت های مالی بر ارتباط ارزشی ارزش دفتری و سود هر سهم تاثیر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: ارتباط ارزشی سود، قابلیت مقایسه صورت های مالی، عدم شفافیت گزارشگری مالی، ضعف کنترل داخلی
  • پریا دیباکیا، بهمن بنی مهد*، اعظم شکری چشمه سبزی، مهدی مرادزاده فرد صفحه 7

    وقوع تخلفات مالی در سال های اخیر علاوه بر تحمیل پیامدهای منفی اقتصادی و اجتماعی، آثار مخربی نیز بر اعتماد عمومی وارد نموده است. راهکارهای متعددی برای مهار این گونه تخلفات وجود دارد. یکی از موثرترین راه های جلوگیری از تخلفات، گزارش تخلفات مالی (هشداردهی) است. تاکنون عوامل مختلف اقتصادی، روان شناختی و اخلاقی به عنوان محرک تمایل افراد برای اقدام به گزارش تخلفات مورد بررسی قرار گرفته است. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی تجربی تاثیر جنسیت و رشد اخلاقی بر تمایل به گزارش تخلفات مالی توسط حسابداران است. این پژوهش، از نوع پژوهش های پیمایشی است و نمونه آماری آن را 385 نفر از دانش آموختگان رشته حسابداری شاغل در بخش های مختلف شرکت های دولتی و خصوصی تشکیل می دهند. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق تکمیل پرسشنامه در سال 1399 و با روش نمونه گیری غیراحتمالی (در دسترس) جمع آوری شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی نشان داد که رشد اخلاقی به طور قابل توجهی بر تمایل به گزارش تخلفات به مراجع داخل و خارج سازمان تاثیر می گذارد و جنسیت، رابطه رشد اخلاقی و تمایل به گزارش تخلفات به مراجع خارج سازمان را تعدیل می کند. این یافته ها حاکی از اهمیت توجه به مولفه های جمعیت شناختی و روانشناختی در سازمان ها جهت نیل به بهبود عملکرد و ممانعت از تخلفات مالی در سازمان ها می باشد.

    کلیدواژگان: جنسیت، رشد اخلاقی، گزارش تخلفات مالی، نظریه یادگیری اجتماعی، نظریه نقش اجتماعی
  • بهرام غنی زاده، محسن دستگیر*، افسانه سروش یار صفحه 8

    مدیران عامل خبره به مسایل مالی، نقش مهم و حیاتی را در اتخاذ تصمیم های مالی، سیاست گذاری حسابداری و بهبود کیفیت گزارشات ارسالی به بازار سرمایه بر عهده دارند. در این خصوص یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین اطلاعات مخابره شده به بازار سرمایه صورت های مالی حسابرسی شده و اظهارنظر حسابرس مستقل است. از این رو پژوهش حاضر درصدد بررسی تاثیر دانش مالی مدیران عامل بر کیفیت حسابرسی و نیز بررسی تاثیر توانایی مدیریت بر رابطه بین دانش مالی مدیر عامل و کیفیت حسابرسی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه آماری شامل 147 شرکت طی سال های 1390 الی 1398 بوده است که به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده اند. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از داده های ترکیبی و رگرسیون چند متغیره به روش حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که دانش مالی مدیران عامل تاثیر مثبت و معناداری بر کیفیت حسابرسی دارد. همچنین توانایی مدیران نیز دارای تاثیر مثبت و معنادار بر کیفیت حسابرسی می باشد. نتیجه دیگر پژوهش حاکی از این است که توانایی مدیریت تاثیر معنی داری بر رابطه بین دانش مالی مدیرعامل و کیفیت حسابرسی ندارد.

    کلیدواژگان: دانش مالی مدیران عامل، کنترل های داخلی، کیفیت گزارشگری مالی، کیفیت حسابرسی، توانایی مدیریت
  • محمدعلی آقائی، جواد رضازاده، مرتضی بیات* صفحه 9

    هدف این تحقیق بررسی تاثیر فرهنگ برتحریفات حسابداری می‎باشد. فرهنگ هر کشوری می تواند جنبه های مختلف اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن کشور را تحت تاثیر قرار دهد. قلمرو مکانی این تحقیق شرکتهای پذیرفته شده در بورس‎های اوراق بهادار ایران، ترکیه، قطر، بحرین، پاکستان، عمان، عربستان و امارات و قلمرو زمانی سالهای بین 2011 تا 2018 بوده است. نمونه تحقیق شامل 1.729 شرکت پذیرفته شده در بورس های اوراق بهادار مذکور می باشد. نتایج تحقیق بیانگر این موضوع می‎ باشد که هارمونی و سلسله مراتب رابطه منفی و معنادار با تحریفات حسابداری دارد و از سویی دیگر اقتدار گرایی و تسلط رابطه مثبت و معنادار با تحریفات حسابداری دارند. بعبارت دیگر با افزایش هارمونی و سلسله مراتب تحریفات حسابداری کاهش می‎یابد و با افزیش اقتدار گرایی و تسلط تحریفات حسابداری افزایش می یابد.هر چقدر عدالت اجتماعی، صلح و امنیت(هارمونی) افزایش می‎یابد تحریفات حسابداری کاهش می‎یابد. حسابداری یکی از ابزارهای بسیار مهم برای تعیین تخصیص بهینه منابع بمنظور افزایش بازدهی می‎باشد(تیوری علامت دهی). تخصیص بهینه منابع می‎تواند امنیت اجتماعی و پایداری تولیدات بهینه را فراهم کند. از آنجاییکه تسلط و اقتدارگرایی بیشتر بر منافع شخصی تاکید دارد و در حسابداری تیوری نمایندگی و منافع شخصی مطرح می‎شود. زمانی که منافع شخصی بر منافع جمعی غالب باشد سوء استفاده‎ها و گزارشگری متقلبانه(تحریفات حسابداری) زیاد خواهد بود بر همین اساس لحاظ کردن فرهنگ منافع شخصی در جامعه می‎تواند در حسابداری نیز تاثیر گذار باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، تحریفات حسابداری، توازن، سلسله مراتب، تسلط
  • فرناز ضیاء، حمیدرضا وکیلی فرد*، فاطمه صراف صفحه 10

    در راستای تغییرات ایجاد شده در محیط های کسب و کار و حرکت در مسیر اهداف توسعه پایدار، شرکت ها باید حداکثرسازی عدالت اجتماعی، کیفیت زیست محیطی و رونق اقتصادی برای تمام ذینفعان خود در جامعه را مد نظر قرار داده و اطلاعات عملکردی خود را در این زمینه افشاء سازند. از سویی یکی از مشکلات بازار سرمایه که منجر به خطر سوءاستفاده اخلاقی، گزینش نامطلوب و عدم اطمینان به بازار خواهد شد، نابرابری سطح اطلاعات میان ذینفعان داخلی و خارجی ناشی از اختلاف سطح دسترسی به اطلاعات یاد شده که اصولا ماهیت محرمانه دارند، می باشد. در این تحقیق اهمیت افشاء اطلاعات مذکور، تاثیر صنعت بر سطح افشاء، مورد بررسی قرار گرفته، همچنین از تیوری های اثباتی حسابداری برای توضیح دهندگی تاثیر عوامل موثر بر سطح افشاء این نوع اطلاعات و اختلاف سطح اطلاعات در دست ذینفعان مختلف پرداخته و روابط بین آنها ارزیابی و اندازه گیری شده است.این پژوهش از گونه نظری - کاربردی است. اطلاعات عملکردی تعداد 76 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از بین شش صنعت منتخب که به روش غربالگری انتخاب شده اند در بازه زمانی 1397-1390، مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج تحلیل واریانس، سطح افشاء اطلاعات زیست محیطی و اجتماعی، تحت تاثیر صنعت دارای تفاوت معنادار بوده است؛ اطلاعات اقتصادی در تمام صنایع، تقریبا در سطح برابری، افشاء می شود. همچنین نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که افشاء اطلاعات در حوزه های مذکور منجر به کاهش عدم تقارن اطلاعاتی گردیده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، تئوری های اثباتی حسابداری، سطح افشاء، تاثیر صنعت، عدم تقارن اطلاعاتی
|
  • Hashem Kavianifard, Shokrollah Khajavi *, Fariborz Avazzadeh Fath Page 1

    Empirical evidence shows that companies are trying to reduce or defer their income taxes. This study examines aggressive tax policy as a tool for tax reduction. The present study seeks to provide empirical evidence to compare the performance of linear methods such as correlation-based methods and relief with other models before reducing the variables in predicting the criteria of bold tax policy of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The usefulness of correlation and relief methods for selecting optimal predictor variables was also evaluated and compared. For this purpose, data related to 108 companies for the period between 1389 to 1397 were reviewed and tested using the panel data method. The results indicate that there is a significant difference between estimating all research variables and using variable reduction methods. The results also show that the usefulness of Relief method in modeling the factors affecting aggressive tax policy is more than the correlation method. In addition, the results showed that the uncertainty of macroeconomic variables has a positive and significant effect and factors of audit quality, product market competition, and the characteristics of CEOs have a significant negative effect on aggressive tax policy.

    Keywords: Aggressive tax policy, variable reduction methods, correlation, relief
  • Faezeh Pasandidehfard, Sahar Sepasi *, Hossein Etemadi Page 2
    Introduction

    The increasing in number and variety of fraud and error in the financial reporting system is a threat to the quality of the system. The duty of the accounting profession is to prepare and provide financial information and reports to users. The presence of fraud as a financial crisis factor poses a serious threat to public confidence in financial information and financial reporting process and has costly consequences for various groups.Research questions: The purpose of this study is to investigate and identify the factors affecting financial reporting bias and to provide a model for it. therefore, the research questions are as follows: What are the factors affecting financial reporting bias?

    Methods

    In this study, using random sampling method and through interviews with experts such as university faculty and managers of the audit organization, as well as using Shannon entropy analysis

    Finding

    In this study, by identifying a model for financial reporting bias, the components that have the most impact on the occurrence of fraud and error in financial reporting were identified. The factors such as corporate structural characteristics, legal and regulatory factors and also corporate environmental characteristics are the most effective factors for the occurrence of error in financial reports.Discussion and

    Conclusion

    Based on the results of the study, it is suggested that auditors and financial managers of companies, use the proposed model presented in this research to identify as well as discover the factors that influence the occurrence of financial reporting bias (fraud and error).

    Keywords: Financial reporting bas, Fraud, Error, Restatement
  • Ghazal Sadat Sadraei, Fakhroddin Mohammadrezaei *, Reza Gholami Jamkarani, Omid Faraji Page 3

    Most of the empirical research carried out on the determinants of audit fees in Iran seems to suffer from methodological problems. Therefore, the present study employs a mixed method based to investigate this issue in the country. Through the literature review, variables affecting the audit fee were identified and based on it, a semi-structured interview was conducted by 15 audit partners in 2019. Factors affecting audit fee were identified through coding and content analysis of the interviews. Based on the identified factors by interviews, a questionnaire was designed and data were collected in 2020. Factor analysis shows that the factors affecting audit fees in Iran can be classified into four general categories including factors related to the client, the audit engagement, the auditor and lobbying. In addition, this study indicates that the determinants of audit fee in Iran can be different from those highlighted by prior studies in international literature (e.g., lobbying, audit fees in last year and interim fees). Moreover, the present study highlights some of the significant determinants of audit fee model in Iran (e.g., audit qualification paragraphs in relation to insurance and tax) that have not been highlighted by the prior qualitative and quantitative research in Iran.

    Keywords: audit fee model, mixed method, clients’ related factors, audit engagement’s factors, auditors’ related factors, lobbying factors
  • Mohamad Pashaei Fashtali, Keihan Azadi Hir *, Mohamadreza Vatanparast Page 4

    In recent years studies have shown that external auditing occupies a low position (eighth place) among the methods of detecting fraud; as a result, it is important to examine which factors can improve external auditors' performance in detecting fraud. Therefore, the purpose of this research is to study the effect of Personality Types, Experience, Gender and Professional skepticism(mediator variable) on external auditors' performance fraud detecting. This research is categorized as an applied one. Studying literature review this research data have been collected through a questionnaire. The statistical sample includes 159 private and public sector auditors and research period is dated in 1399. Data analyzing utilized by partial least squares (PLS) and Smart-PLS2 software. The results show that ST (Sensing-Thinking) and NT (Intuitive-Thinking) personality types of auditors in comparison with the other types have direct and indirect (through mediator variable of professional skepticism) positive effect on fraud detection capability. Moreover, there is no significant relationship between gender and fraud detection Capability.

    Keywords: Fraud Detection Capability, Myers-Briggs Personality Types Indicator, gender, Professional Skepticism, Theory of Planned Behavior
  • Maryam Haghighat Shahrestani, Sina Kheradyar *, Fazel Mohammadi Nodeh Page 5

    In business units where there is more unique information, the information gap between the auditor and management widens, which can affect the quality of auditing and the quality of accounting information. According to game theory, internal audit as one of the mechanisms of the management system on the one hand can reduce the conflict between the independent auditor and the company and on the other hand can improve the quality of financial reporting. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of internal audit effectiveness and quality of financial reporting on the information asymmetry of the manager and auditor of companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, a statistical sample consisting of 114 companies listed on the Tehran Stock Exchange for the years 2010 to 2019 was selected. In order to measure the information asymmetry between the manager and the auditor, a combined five-factor index called the distance from the industry index has been used. Data analysis was performed by multivariate regression method using STATA software. The results of testing the research hypotheses showed that the quality of financial reporting and the effectiveness of internal audit lead to a reduction of information asymmetry between the manager and the auditor. Also, the effect of financial reporting quality on manager-auditor information asymmetry is intensified despite the presence of an effective internal auditor. The research findings provide evidence of the internal auditor's supervisory role on the financial reporting process and reduce manager-auditor asymmetry.

    Keywords: Internal Audit effectiveness, Financial reporting quality, audit quality, Information asymmetry between manager, auditor
  • Majid Hashemi Dehchi, Naser Izadinia *, Amin Hajiannejad Page 6

    The purpose of this study is to investigate the financial statement comparability on value relevance of earning and book value due to the role of financial reporting opacity and internal control weakness. The statistical the population of this study are all companies listed in Tehran Stock Market, in which 102 companies in the period 2013 to 2020 have been selected by systematic elimination method. For data analysis and hypothesis testing, multivariate regression model based on compound data is used. The results of estimating the research model indicate that the financial statement comparability has a positive and significant effect on the value relevance of book value and earnings per share. The findings also showed that when the opacity in financial reporting is high, the effect of financial statement comparability on the value relevance of book value a nd earnings per share decreases. In addition, when there is a weakness in internal controls, the financial statement comparability does not have a significant effect on the value relevance of book value and earnings per share.

    Keywords: Value Relevance of Earning, Financial statement comparability, Financial Reporting Opacity, Internal Control Weakness
  • Paria Diba Kia, Bahman Banimahd *, Azam Shokri Cheshmeh Sabzi, Mahdi Moradzadeh Fard Page 7

    Prevalence of financial wrongdoings in recent years has had negative socioeconomic consequences and has eroded public trust. There are various strategies for curtailing these violations, one of the most effective of which is reporting of wrongdoings (whistleblowing). So far, various economic, psychological, and moral factors have been examined as determinants of whistleblowing intention. The purpose of the present research was to investigate the effect of accountants’ gender and moral reasoning on their whistleblowing intentions. This study was a survey conducted in 2020, and the statistical sample consisted of 385 accounting graduates working in public and private firms who were selected using using non-probabilistic sampling (sampling method available) . The required data were collected using a questionnaire and were analyzed using ordinary least squares. The results showed that moral reasoning has a significant effect on whistleblowing to internal and external authorities, and that gender moderates this relationship. These findings suggest the importance of considering demographic and psychological factors in strategies aimed at improving whistleblowing and deterring financial wrongdoings in organizations.

    Keywords: gender, Moral development, Whistleblowing, Social Learning Theory, Social Role Theory
  • Bahram Ghanizadeh, Mohsen Dastgir *, Afsaneh Soroushyar Page 8

    This study examines the association between CEO's financial knowledge and audit quality by Considering the Moderating Effect of Managerial Ability. Financial expert CEOs have a vital role to play in making financial decisions and accountancy policy. In this regard, one of the most important and influential information transmitted to the capital market is the audited financial statements and the opinion of the independent auditor. Therefore, the present study seeks to investigate the effect of CEO's financial knowledge and management ability on audit quality and also to investigate the effect of management ability on the relationship between CEO's financial knowledge and audit quality. The statistical population of this research is all companies listed on the Tehran Stock Exchange and the statistical sample includes 147 companies during the years 2011 to 2020 that have been selected by systematic elimination method. To test the hypotheses of this research, combined data and multivariate regression using generalized least squares method have been used. The results show that the CEO's financial knowledge has a positive and significant effect on audit quality. The Managerial Ability also has a positive and significant effect on audit quality.Another result of the study indicates that management ability does not have a significant effect on the relationship between CEO's financial knowledge and audit quality.

    Keywords: CEO's financial knowledge, internal control, Financial reporting quality, audit quality, Managerial Ability
  • Mohammad Ali Aghaei, Javad Rezazadh, Morteza Bayat * Page 9

    The purpose of this study is to investigate the effect of culture on accounting distortions. The culture of any country can affect different social, political and economic aspects of that country. Accounting is a social tool for allocating resources and preventing conflicts of interest and information asymmetry, so it can be directly influenced by culture. The spatial scope of this study was the companies listed on the stock exchanges of Iran, Turkey, Qatar, Bahrain, Pakistan, Oman, Saudi Arabia and the UAE and the time domain was between 2011 and 2018. The research sample includes 1.729 companies listed on the mentioned stock exchanges. The results indicate that harmony and hierarchy have a negative and significant relationship with accounting distortions, and on the other hand, authoritarianism and dominance have a positive and significant relationship with accounting distortions. In general, culture can affect various aspects of accounting.As social justice, peace and security increase, so does the quality of financial reporting. It should be noted that accounting is one of the most important tools for determining the optimal allocation of resources to increase efficiency (signaling theory). Optimal allocation of resources can provide social security and sustainability of optimal products. Since domination and authoritarianism emphasize more on personal interests and the theory of representation and personal interests is introduced in accounting. When personal interests prevail over collective interests, there will be a lot of abuses and fraudulent reporting.

    Keywords: Culture, Accounting Distortions, harmony, Hierarchy, dominance
  • Farnaz Ziya, Hamid Reza Vakilifard *, Fatemeh Sarraf Page 10
    Introduction

    In order to change the business environment and move towards sustainable development goals, companies must consider maximizing social justice, environmental quality and economic prosperity for all their stakeholders in society and information. Reveal their performance in this regard. On the other hand, one of the problems of the capital market, which will lead to the risk of moral abuse, undesirable selection and uncertainty in the market, is the inequality of information between domestic and foreign stakeholders due to differences in access to this information, which is essentially confidential. . In this study, the importance of disclosure of the mentioned information, the impact of industry on the level of disclosure, has been investigated. They have been evaluated and measured.Research

    Method

    This research is of theoretical-applied type. The performance information of 76 companies listed on the Tehran Stock Exchange from six selected industries selected by screening has been reviewed in the period 2011-2018.

    Conclusion

    Based on the results of analysis of variance, the level of disclosure of environmental and social information under the influence of industry has been significantly different; Economic information is disclosed at almost the same level in all industries. Also, the results of regression test showed that information disclosure in the mentioned areas has led to a reduction in information asymmetry.

    Keywords: : Sustainable Development, Positive Accounting Theories, Disclosure Level, Industry Impact, Information asymmetry